Att nå ut med sin musik i PR-virrvarret som inte är ett virrvarr egentligen.

Nu lanserar jag min nya hemsida och hade tänkt att ibland dela med mig av lite tankar här på bloggen. Det var så lätt att starta en blogg i samband med hemsidan, så jag provar lite!

Ibland får jag frågan hur jag gjorde för att nå ut som jag gjorde med Flytta Hemifrån. Visst, jag fick en hel del backing av mitt skivbolag men i efterhand skulle jag nog kunna gjort mycket själv, om jag bara vetat mer om processen. Innan jag släppte mitt andra album så tänkte jag att jag borde göra något annorlunda från debutalbumet. Den skivan (They say it's spring, 2012) är jag så otroligt stolt över. När jag lyssnar på den tycker jag ofta att sången håller ännu högre kvalitet, och att det var synd att inte fler fick höra den. Men det var helt och hållet mitt eget fel!

Nuförtiden ligger otroligt mycket på artisten själv, det är lätt att bli överväldigad av promo-biten och inte alls veta hur man ens skall börja. Bara att vara sin egen bokare är jobb nog känns det ofta som. Jag fick en AHA-upplevelse när vi anlitade PR-bolaget Birds Will Sing For You som finns i Stockholm. Vi betalade en viss summa och de gjorde mycket för de pengarna, men det största jag tog med mig därifrån var ganska enkelt: att det är väldigt viktigt att samla material på ett ställe och vara ute i hyfsat god tid. Mycket läste jag mig till via länkar som kommer nedan.

-Allt jag skriver är MINA upplevelser och inte någon objektiv sanning.-

Pressmeddelande

Skriv ett pressmeddelande, ta dig tiden att få det riktigt bra och genomarbetat. Det kan användas till allt. Artiklar, pitchar till TV, recensioner, till bokning av gigs.

Får gärna innehålla:

° Tydlig avsändare (logotyp, adress, hemsida etc)

° Datum då det skickades

° Rubrik

° Ingress

° Brödtext

° Pratcitat

° En faktaruta (kolla artiklar om personer på nätet, det finns oftast längst ned och innehåller typiskt namn, ålder, familj, intressen etc. Journalister använder det när de skriver artiklar om dig.

° Kontaktinformation till pressansvarig

Dessutom:

°Information om var pressmaterial, t ex pressbilder, hittas (sträva efter att aldrig bifoga högupplösta bilder med pressmeddelandet – använd webbformat och länka till de högupplösta.

Är ditt släpp internationellt så se till att det finns på flera språk. Svenska och engelska räcker långt. Jag skrev även ett på danska eftersom en stor del av mina spelning ar är i Danmark. Från pressmeddelandet kan spelställen sedan skapa promotexter inför dina konserter, och du besparar dig jobb med det.

Lär dig ytterligare om pressmeddelande.

Exempel: mitt svenska pressmess.

PS.. jag valde att skicka mitt som pdf, och i själva meddelandefältet i ett email, dvs dubbelförsäkra mig, alltid.

Ett pinsamt tips: som ni ser i mitt pressmess är det flera citat. De har jag skrivit själv, lite som att intervjua mig själv alltså.

Gör det enkelt för alla inblandade

En journalist som skall skriva om dig vill också ha en skön dag på jobbet. Så även den som tar emot pitchar på TVs morgonsoffa. Det är gött när de får ett mail med ALLT. Pressmess, länk till HD-bilder, en personlig kontakt och PR-ansvarig.

Att ha nåt i händerna

Skicka ut riktiga CD-skivor om du använder det mediet. Till alla tidningar, om du vill bli recenserad. Var personlig, du kanske till och med skall fundera på att skriva en liten note för hand. Skicka med ett printat papper med pressmesset, gärna med färgbild. Lägg i lite visitkort om du har såna. Det känns fjantigt men oavsett om de bara slänger visitkorten så har du made a point, du är uppstyrd.

Ta alltid så bra HD-bilder som möjligt...

...alltså inte som bilden ovan. :) Det finns alltid nån som känner nån, du behöver kanske inte alltid gå genom en proffsfirma. Eller kontakta mediaprogrammet på ett gymnasium. Dessutom behöver det inte kosta så mycket även om du anlitar ett proffs, du behöver bara 2-3 bra bilder. Och försök hålla ett visuellt koncept omkring ett specifikt släpp. Jag är numera ganska trött på Flytta Hemifrån-bilderna men det verkar som om det visuella uttrycket har fastnat hos många och förmedlat vägen in till musiken.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Rafael Nash. Proudly created with Wix.com